KMar

Geschiedenis Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee kent een lange traditie die teruggaat tot 26 oktober 1814. Op die dag ondertekende Souverein Vorst Willem I, de latere Koning Willem I (1815) het besluit om een ‘Corps Maréchaussée op te richten. Het eerste artikel van dit besluit luidde: ‘Er zal worden opgericht een Corps Maréchaussée, bestemd om de orde te handhaven, de uitvoering der wetten te verzekeren en te waken over de veiligheid der grenzen en grote wegen’. Naast politie in de steden was er namelijk ook behoefte aan een centraal aangestuurd bereden politiekorps met een militaire structuur.

De Franse Gendarmerie stond model voor deze nieuwe politie-organisatie. Met de verandering van de term ‘gendarmerie’ in ‘marechaussee’ drukte Willem I een persoonlijke stempel op het besluit. Hij besefte namelijk uniform historischook dat de benaming gendarmerie na de Franse overheersing, die tot in 1814 voortduurde, te beladen was.

Aanvankelijk trof men de marechaussee uitsluitend aan in België en in het zuiden van Limburg maar zij werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid met standplaatsen onder meer in ‘s-Hertogenbosch, Breda en Eindhoven. De marechaussee werd belast met het verrichten van politiediensten voor de krijgsmacht en fungeerde tevens als orgaan van de Rijkspolitie.

Lees meer op de website van de Stichting Marechaussee Contact